Resepi Kuih Seri Muka yang Sedap dan Senang nak buat.



Assalamualaikum readers and friends |

Ramadan ke berapa tah hari tu tiba-tiba si Angah mengidam nak makan kuih seri muka. Kalau dulu kalau bulan puasa je mesti pergi cari kuih untuk berbuka dekat bazaar ramadan tapi kali ni memandangkan kita berpuasa dalam Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) jadi semua kuih buat lah sendiri mana yang reti. Mamy beruntung sebab mama terkandas kat sini jadi dapat lah makan kuih-kuih melayu (kaswi,bubur sumsum,buah melaka,kuih lapis,talam dan lain-lain)

Mamy bukan reti sangat nak buat kuih dan kuih seri muka ialah kuih yang paling senang dan mudah nak buat dan the only kuih melayu yang mamy reti buat dan bila buat menjad! 

Malas nak type panjang-panjang meh mamy share resepinya ok.

RESEPI KUIH SERI MUKA

Untuk pulut :
  • 1 cawan pulut 
  • 1 cawan santan (guna santan kotak 200ml dan campur air sikit untuk dapatkan secawan santan)
  • 1 sudu kecik garam

Cara masak pulut:
  • Panaskan air dalam kukusan
  • Pulut dicuci dan ditapis - ketepikan
  • santan dibancuh dengan garam dan kacau sebati.
  • masukkan pulut dalam loyang, tuang santan dan gaul rata.
  • masukkan dalam kukusan dan kukus sampai empuk dan masak 
  • bila pulut dah masak, balik-balikkan dan tekan-tekan pulut dalam loyang sampai mampat dan sekata.
Sementara nak tunggu pulut masak, boleh buat lapisan atas dia pulak. Lapisan atas ni senang je. mamy guna blender je.

Untuk lapisan atas :
  • Daun pandan (lagi banyak lagi bagus)
  • setengah cawan gula
  • satu kotak santan (mamy guna santan kotak 200ml)
  • pewarna hijau
  • garam
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 1 sudu besar tepung jagung/kastart
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecik jintan manis 
Cara masak lapisan atas :


  • Ambil pandan, potong-potong dan blend dengan sedikit air (ni untuk bau dan warna pandan tu)
  • dah blend, tapis dan ambik airnya saja- ketepikan
  • dalam blender, blend gula,telur dan santan sampai sebati.
  • kemudian masukan tepung,tepung jagung/kastart/jintan manis dan garam - blend lagi sampai sebati.
  • bila dah sebati, baru masukan pati pandan tadi (ikutlah nak banyak mana, nak pekat mana) macam mamy, mamy masukkan dalam 2-3 sudu besar air pandan yang mamy blend tadi. Lagi banyak lagi ok sebab nanti bau pandan tu wangi je.
  • mamy letak sikit pewarna (sikit je) bagi nampak hijau sikit. kalau takde takpe, lebihkan air pandan tadi untuk dapatkan bau dan warna hijau yang lebih kuat.
Lepas dah siap blend lapisan atas, dan pulut dah dimampatkan, tapis lapisan atas dan tuang lapisan atas ni atas pulut tadi dan kukus sampai lapisan atas ni masak elok. Mamy kukus lebih kurang 35-45 minit. 5 minit last tu mamy bukak penutup nak kasi air kering. Kuih ni akan basah sikit permukaaanya. Nanti bila dah sejuk lapisan atas ni akan mengeras dan cantik.

Sejukkan dulu dalam 2-3 jam sebelum potong ok.  
Benda paling best nak buat ialah letak daun pandan atas kuih tu. heheheh



Selamat Mencuba!
Love, ᗰᗩᗰY ᖴᗩ

0 comments