Thursday, March 16, 2017

Kegunaan Essential Oil dalam Premium Starter Kit Young Living

Assalamualaikum
Actually ramai lagi yang teragak-agak bila aku suggest beli Premium Starter Kit (YL) ni. Mungkin sebab harganya yang mahal & 13 essential oil yang rasa macam banyak sangat tak tahu nak buat ape.. meh aku explain satu-satu kegunaan essential oil yang ade dalam PSK ni. Lepas baca korang mesti akan grab PSK tak fikir panjang
PSK ni dah hampir 2 bulan kot asik out of stok je dekat Young Living. Sebab bulan depan (April 17) harga PSK ni hampir rm800 disebabkan kenaikan harga produk Young Living. Aku pon masih menunggu PSK anak kutu aku yang still tak dapat-dapat lagi..huhu

Dalam PSK ade 13 jenis essential oil termasuk 2 lemon dan 2 lavender (means korang dapat 2 eo lavender & 2 eo Lemon) Bukan tu je, korang akan dapat 1 diffuser, 10 sample eo, dan beberapa benda lagi dalam PSK ni.

Kegunaan 11 Essential Oil dalam PSK



1) Lavender
●Lavender bukan je untuk membantu menenangkan tekanan/stress tapi lavender ni..Antiseptik,antifungal,anti-inflammatory yang boleh disapu pada kulit melecur,luka,ekzema,psoriasis dan banyak lagi.
● Calming,relaxing & balancing yang membantu pengidap insomnia, menenangkan nervous tension dan PMS (Menstrual problem)


2) Lemon
●Lemon bagus sebagai agen detox dan juga membantu masalah jerawat/acne, circulatory,arteriosclerosis,obesiti,parasites,infection dan sebagainya.
●Aroma Lemon bantu mengurangkan masalah hypertension,depression dan anxiety.
● Boleh digunakan untuk mencuci (menanggalkan kotoran & greese)
●melegakan sinus dan demam sebab lemon antara antiseptik & immune booster.


3) Copaiba
●Copaiba ni bagus disapu pada otot-otot yang sakit sebab copaiba ni powerful anti-inflammatory dan boleh dijadikan sebagai pain relief.
●Antiseptik untuk masalah seperti infection,stomach ulser,bronchitis,sinus dan banyak lagi.


4) Frankincense
●Dikenali sebagai 'kemenyan arab' yang memang mempunyai 1001 kebaikan.
●antitumor,antidepressent, immune booster, muscle relaxing, inflammation dan banyak lagi.


5) Peppermint
●Anti-inflammatory, antitumoral, antiparasitic (worms), antibacterial, antiviral, antifungal dan banyak lagi.
●membantu mengurangkan sugar craving.
●Melegakan candida/fungal infections dan digestive problems. Mengurangkan sakit kepala/migrain dan nausea.
●Bau Peppermint yang soothing membantu minda lebih relax,tenang,fokus dan mengurangkan morning sickness bagi ibu hamil.


6) Digize
Oil blend yang bagus untuk masalah yang berkaitan dengan perut seperti masalah penghadaman, kembung perut,sembelit dan membantu melawan Candida dan membunuh parasite.
7) PanAway
Blend oil yang popular sebagai pain reducer . Melegakan bengkak dan ketidakselesaan akibat arthiritis,sprains,muscle spams,cramps dan banyak lagi.

8) Purification
Membersihkan dan neutralize kan udara dari kekotoran dan bau busuk seperti asap rokok dan bau kepam. Bertindak sebagai antiseptik untuk membersihkan luka dan mengurangkan bengkak akibat gigitan serangga.


9) R.C
Melegakan selsema,batuk,bronchitis,sorethroats,sinus,batuk dan masalah berkaitan dengan perparu dan allergy.


10) Stress Away
Aroma yang lembut dan tenang yang sesuai untuk dewasa mahupun kanak-kanak dan bantu memberi ketenangan dan fight stress/tekanan. Sesuai untuk anak yang sering tantrum dan hyper.


11) Thieves
Antara Essential oil blend yang paling aku kerap guna. Kalau tonsil atau infection sapu je Thieves ni. Thieves ni antiviral,antiseptic,antiacterial dan anti-infectious. Boleh digunakan secara sapu (neat,dillute) atau diffuse.



Dalam setiap balm dan oil blend yang aku buat memang menggunakan eo yang ade dalam PSK ni. Jadi jika korang beli PSK korang pon boleh buat oil blend atau any DIY korang sendiri 

Farah 011 1018 1916
Auroma Scent Founder
Post a Comment