Skip to main content

Ayat Al-Quran untuk Legakan Batuk

Macam yang korang tahu. Aku ni susah sikit nak kasi anak makan ubat. Seboleh-boleh aku nak elakkan ubat. Aku taknak biasakan anak aku dengan ubat-ubatan. Kalau selagi boleh disembuhkan cara alami (natural) why not kita cuba kan? Banyak ubat dalam badan ni bukan lah bagus sangat. Ubat ni sintetik, makin lama dalam badan boleh mudaratkan.

Cerita entri semalam pasal airis demam. Aku beri juga ubat sebab demam dia dah lebih 3 hari dan tiba-tiba suhu demam dia naik. Lepas suhu dia turun ke normal, aku stopkan pulak ubat batuk sebab aku rasa dia macam ketagih. Kalau tak dapat ubat batuk tu dia tantrum. tak ke risau?

Sebab tu aku "buat" Lullabies balm ni. Lullabies balm ni dari Natural source, Natural Ingredients. Aku gunakan essential oil pure dan natural untuk semua balm aku dan bukannya fragrance oil atau wangian sintetik untuk balm-balm ni. Aku percaya, bahan-bahan semulajadi ciptaan Allah ni lebih banyak khasiat dan kebaikannya. Jadi kenapa tak gunakannya sebaik mungkin? Kalau dekat negara luar, barang-barang semulajadi, real food semua ni memang dah lama dorang amalkan. Cuma aku perasan dekat malaysian ni lebih sukakan benda-benda yang sintetik dan di-process. Even makanan pun ade yang dah dicampur kimia itu ini. Semua tu masuk kat dalam badan kita kan?

Aku substitute  ubat batuk tu dengan Madu dan lemon. Beri juga air masak kerap-kerap dan alhamdullilah kurang juga batuk dan selsema dia. Aku sapu kerap-kerap Chesty Chest Rub dekat dada dan belakang badan dia. Lullabies balm ni bukan jaminan untuk anak-anak terus sihat. Cuma ianya banyak membantu melegakan simptom-simptom batuk,selsema dan sebagainya. Ada 1 testimoni ni yang anak kecil dia kerap masuk hospital sebab bronchitis, selalu kahak yang banyak dalam lung sampai tak boleh bernafas dan demam. Lepas konsisten Chesty Chesty Rub, Alhamdullilah anak dia kurang batuk yang berpanjangan. Bila cek pon alhamdullilah lung dia clear. Anak dia sekali batuk je luar muntah kahak & anak dia boleh tidur lena.

Aku suka juga doa-doa dari potongan ayat Al-Quran. Macam 1 ayat yang aku jumpa di google ni membantu juga.  Ayat dari surah Yunus ayat 57 yang baik untuk penyakit-penyakit yang bermula dari dada. Jadi batuk tu salah satulah kan.

Setiap kali sapu Chesty Chest Rub aku akan baca ayat ni. Kalau masa airis tidur pun aku buat juga. Letak tangan dekat dada dia dan bacakan ayat ni. Aku buat kerap-kerap. Ini salah satu ikhtiar juga kan.

Jadi untuk korang yang anak-anak atau diri sendiri batuk tak baik-baik, boleh amalkan ayat ni. InsyaAllah dengan izin Allah, sembuh batuk-batuk tu semua.


https://namaakufazahirah.blogspot.com/

Comments

Popular posts from this blog

Essential Oil : Cara semulajadi redakan demam selsema

Ada anak kecik ni benda yang paling kerap buat tak tidur malam ialah bila dorang ni demam, selsema , batuk dan lain-lain.. Selalu time-time gini memang aku overtime la.. tidur pon tidur duduk, nak tidur pon tak tenang. Tengok suami aku tidur lena je buat aku hangin. Tapi aku tak salahkan dia sebab dia memang kena cukup rest sebab dia bekerja & aku pulak suri rumah. Kena lah redha.

Benda paling aku nak elak ialah anak & suami aku demam. Sebab dorang kalau demam macam aku cakap la.. aku yang sengsara. Kekris tu aku faham sebab budak, yang suami aku pulak kalau demam huhuhu mengalahkan kekris. Kalau diri aku yang demam, aku boleh handle lagi sebab aku tau apa yang aku kena buat untuk cepat sihat.

Bila masuk dalam dunia oil ni, aku dapat 1 lagi cara natural/alami yang aku boleh apply masa anak atau suami tengah demam atau tak sihat. Untuk dalaman aku suka konsistenkan pengambilan Vitamin C Shaklee & kalau batuk for me Garlic Shaklee & Omega Shaklee memang membantu. Aku ka…

Kegunaan Essential Oil dalam Premium Starter Kit Young Living

Assalamualaikum Actually ramai lagi yang teragak-agak bila aku suggest beli Premium Starter Kit (YL) ni. Mungkin sebab harganya yang mahal & 13 essential oil yang rasa macam banyak sangat tak tahu nak buat ape.. meh aku explain satu-satu kegunaan essential oil yang ade dalam PSK ni. Lepas baca korang mesti akan grab PSK tak fikir panjang PSK ni dah hampir 2 bulan kot asik out of stok je dekat Young Living. Sebab bulan depan (April 17) harga PSK ni hampir rm800 disebabkan kenaikan harga produk Young Living. Aku pon masih menunggu PSK anak kutu aku yang still tak dapat-dapat lagi..huhu

Dalam PSK ade 13 jenis essential oil termasuk 2 lemon dan 2 lavender (means korang dapat 2 eo lavender & 2 eo Lemon) Bukan tu je, korang akan dapat 1 diffuser, 10 sample eo, dan beberapa benda lagi dalam PSK ni.

Kegunaan 11 Essential Oil dalam PSK



1) Lavender
●Lavender bukan je untuk membantu menenangkan tekanan/stress tapi lavender ni..Antiseptik,antifungal,anti-inflammatory yang boleh disapu …

Essential Oil : 4 Cara penggunaan Essential Oil Young Living

Aku sayang Premium Starter Kit (PSK) aku. Masuk bulan depan, 5 bulan dah aku hidup dengan Essential oils. Serius Essential Oils ni memang buat diri aku berubah..berubah macam mana? Aku rasa aku lagi tenang & positif. Aku lagi rasa sayang kan diri aku & aku belajar untuk hargai diri aku & orang sekeliling aku. Haaa... gitu!
PSK ni adalah 1 permulaan untuk korang yang baru nak berjinak-jinak dengan dunia Essential oil. Semua yang korang perlukan untuk start journey korang dengan Essential oil ada dalam PSK ni. Bagi aku ini cara aku nak get rid segala toxin dalam life aku dengan sesuatu yang lebih natural dengan hanya guna essential oil. Macam mana tu? Meh nak cerita..

Kalau korang still blur ape tu PSK.. korang boleh view balik entry aku kat tag Premium Starter Kit (PSK) kenapa aku sarankan korang untuk beli PSK ni terus. Sebab memang jimat & berbaloi.
Kalau korang masih baru dalam dunia Essential oil, bila dapat PSK tengok pulak 11 botol kecik -kecik dengan label warna…